Morčacia roláda s hubami

Suroviny:

  • 700 g vykosteného morčacieho mäsa,
  • olej,
  • 1 vajce,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 lyžice masla,
  • hrsť sušených húb,

 

hubové korenie

  • hrsť sušených jabĺk,
  • mletá červená paprika.

 

Postup:

Huby a jablká namočíme do horúcej vody. Necháme napučať. Mäso nakrojíme a naklepeme na veľký plát. Osolíme a okoreníme. Na plnku pripravíme redšiu praženicu z masla a vajíčka, pridáme nasekané huby a jablká, pretlačený cesnak, soľ, čierne a hubové korenie. Zmesou potrieme plát mäsa, zrolujeme a zachytíme špáradlami alebo niťou. Dáme do vymasteného pekáča, osolíme a okoreníme, posypeme paprikou. Vložíme do horúcej rúry. Pri pečení podľa potreby podlejeme horúcou vodou, pečieme cca hodinu za občasného polievania výpekom.


 

 

Kapustová polievka s hubami

Suroviny:

 

  • kyslá kapusta,
  • čerstvé hríby,
  • zemiaky,
  • soľ, cukor, vegeta,
  • bobkový list,
  • mletá sladká červená paprika,
  • na zápražku: olej, polohrubá múka


Postup:

Z čerstvých, zdravých hríbov odoberieme menšie klobúčiky, očistíme a nakrájame na tenšie plátky, opláchneme. nOčistíme si zemiaky, nakrájame na menšie kúsky, a uvaríme v osolenej vode. Medzitým si nachystáme kyslú kapustu (šťavu si odložím na dochutenie polievky, ak je treba), preložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme soľ, bobkové listy, 2 prekrojené strúčiky cesnaku, premiešame, môžete si pridať aj kožky zo slaniny a uvaríme domäkka. Potom ochutím cukrom, na zjemnenie, aj tri-štyri lyžičky, keď treba a podľa chuti vegetu. Tiež podľa potreby dolievam šťavu z kapusty. Pridáme uvarené zemiaky, aj s vodou, v ktorej sa varili /ak zemiaky varíte v klasickom hrnci, vodu nemusíte dávať všetku/, premiešame, pridáme nakrájané hríby /ja som na konci potom pridala aj sušené, uvarené zvlášť/, povaríme ešte aspoň 7-8 min. na miernom ohni, urobíme si zápražku: do kastrólika nalejeme olej, pridáme mierne navŕšenú lyžicu polohrubej múky, premiešame, trošku osmažíme, zalejeme asi 2 dl vody a hneď vypneme – predídete tak tvoreniu hrudiek, vlejeme do polievky, premiešame, tiež pridáme v troche vody rozmiešanú červenú mletú papriku, premiešame, a povaríme ešte 2 min. Do polievky si môžete pridať ešte nakrájanú klobásu.

Dobrú chuť.

 

Rizoto so sušenými hubami

Suroviny:

  • 50 g sušených húb
  • 1 ks cibule
  • 2 poháre uvarenej ryže
  • 130 ml bieleho vína
  • 1 štipka soli
  • 3 ks zelenej vňaťovej cibuľky
  • 3 lyžice oleja
  • 500 ml zeleninového vývaru

Postup:

 

Huby namočte do vývaru na 15 minút a potom 10 minút varte. Na panvicu dajte olej a nechajte zosklovatieť nakrájanú cibuľu.
Pridajte uvarenú ryžu, uvarené, scedené huby a zalejte vínom. Premiešajte a poduste 5 minút. Ak je potrebné, pridajte trochu vývaru z húb. Podľa chuti osoľte. Podávajte posypané nasekanou vňaťovou cibuľkou.

História projektu

V tejto časti môžete popísať históriu Vášho projektu a čo Vás viedlo k nápadu ho realizovať. Je vhodné sa taktiež zmieniť o dôležitých míľnikoch a poďakovať ľuďom, ktorí sa na projekte zúčastnili.